ARC Main Page Belzec Kampgeschiedenis

Belzec: Berichten van het Poolse verzet

Laatste Update 6 augustus 2006

Eerste bericht van 17 juli 1942 - Beschrijving van het kamp.

Belzec.
Het kamp is cirkelvormig en afgezet met prikkeldraad; binnen en buiten staan wachtposten - Oekraïeners dicht op elkaar. De treinen komen vanaf het station en rijden dan een zijspoor op, dat ook is afgezet met prikkeldraad. Daar doen Duitsers het werk voor het Poolse spoorwegpersoneel. De Duitse machinist rijdt de trein tot aan het uitstappunt tussen twee barakken: de rechter voor mannen, de linker voor vrouwen. Daar moeten de Joden dan hun kleren uittrekken. Daarna "in bad", wat in de derde barak is. Daar wordt de vernietiging uitgevoerd, mogelijk door middel van een vloer die onder stroom staat. Daarna worden de lijken met lorries naar een graf achter de omheining gebracht, dat 30 m diep is. Dit graf is door de Joden zelf gegraven, en zij werden daarna allemaal vermoord. De Oekraïense bewakers worden op grote schaal met geld en gestolen waardevolle voorwerpen omgekocht. Voor een liter wodka betalen ze 400 zloty, voor seksueel contact met een meisje 2.000 zloty, sieraden of diamanten. Natuurlijk zullen alle getuigen van deze misdaad worden gedood.

Tweede bericht van eind juli 1942.

De vernietigingskampen. De belangrijkste kampen in het Generalgouvernement zijn Belzec en Sobibor in het district Wlodawa. Het kamp in Belzec was eind mei niet in bedrijf als gevolg van de verschrikkelijke stank van de rottende lichamen van duizenden vermoorde mensen.
Sinds 3 juni is het kamp weer in bedrijf. Iedere dag komen er twee transporten aan: een om 6 uur s morgens, het tweede om 4 uur s middags. Dadelijk beginnen de beulen met de "desinfectie" en het "bad", waarvandaan niemand meer levend terugkomt.
Op 13 juni was er een opstand in het kamp, toen het Joodse "Sonderkommando", dat bevel gekregen had de lichamen van de vermoorde vrouwen en kinderen te verwijderen, met het verschrikkelijke beeld geconfronteerd werd van rechtop staande, vergaste slachtoffers in de gaskamers, die elkaar in hun sterven hadden omarmd. Het "Sonderkommando" viel de bewakers aan, die daarop de hele kampbewakingsstaf alarmeerden. 4 - 6 Duitsers werden gedood, en bijna alle Joden.

Bijna overal in het Generalgouvernement vonden massale moordpartijen op Joden plaats. Midden juni werden ongeveer 4.000 mensen uit Krakow gedeporteerd. Daar werden meer dan 150 mensen ter plaatse doodgeschoten. In Tarnow 400, in Nowy Sacz 500, in Lukow 50 (op 20 en 21 juli), in Szczebrzeszyn meer dan 70, in Bilgoraj 60, in Tarnogrod 48 enz..
Dit zijn maar wat willekeurige aantallen, als voorbeeld van wat er de laatste weken gebeurt.

Bron: Joods Historische Instituut in Warschau

© ARC 2006