ARC Main Page Treblinka Kampgeschiedenis

Foto’s van Treblinka

Laatste Update 5 augustus 2006

Om een indruk te geven van het kamp, hebben we zoveel mogelijk foto’s bijeengebracht. Sommige tonen het kamp zoals het was, andere geven een impressie van de toestand vandaag.
“Één beeld zegt meer dan duizend woorden.”
Bron: ARC archief, tenzij anders vermeld..


TREBLINKA STEMPEL
"Generalgouvernement / SS-Sonderkommando Treblinka / Der SS- und Polizeiführer im Distrikt Lublin".


DEPORTATIE UIT SIEDLCE
Deze foto werd genomen op 22 augustus 1942 door de Oostenrijkse soldaat Hubert Pfoch, onderweg naar het front.
Joden worden veewagens ingedreven, die op het station van Siedlce op hen staan te wachten. Bestemming: Treblinka.
Hubert Pfoch zag dezelfde trein later weer, op het station van Treblinka.


TREBLINKA STATION nr. 1
Beroemde foto, toont het stationnetje van het dorp Treblinka. Hier werden alle transporten opgebroken en richting kamp gesleept. De stationschef Zabecki ontving telexen over alle transporten en sloeg ze hier op. Dit bakstenen gebouwtje werd gebouwd door de Duitsers, ter vervanging van het houten dat er eerst stond.
Klik op de foto voor een vergroting.


TREBLINKA STATION nr. 2
Duitse en Poolse spoorwegbeambten bij het stationsgebouw.
Klik op de foto voor een vergroting.


TREBLINKA STATION nr. 3
Treblinka Station is tegenwoordig gesloten. De spoorlijn wordt alleen nog door goederentreinen gebruikt. Deze foto is genomen in de richting van Malkinia en de rivier de Boeg. Hier wachtten de treinen voor ze naar het kamp gereden werden. Het originele spoor is weggehaald.
De foto werd gemaakt in november 2004, door Igor Bartosik.
Klik op de foto voor een vergroting.


TREBLINKA STATION nr. 4
Blik in de richting van het voormalige kamp, en van Sokolow Podlaski.
De foto werd gemaakt in november 2004, door Igor Bartosik.
Klik op de foto voor een vergroting.


ZIJSPOOR BIJ TREBLINKA STATION
Hier buigt het zijspoor af naar het kamp. De rails zijn weggehaald.
Klik op de foto voor een vergroting.


DE BIELZEN
Nog goed is te zien waar het spoor vroeger heeft gelopen. De plaats van de spoorbaan is vandaag gemarkeerd door middel van symbolische betonnen dwarsliggers.


PLAATS VAN DE VERNIETIGING
Deze foto’s zijn combinaties van alle beschikbare foto’s. U ziet het “Bovenkamp” waar twee of drie graafmachines bezig waren met de aanleg van massagraven.
Klik op de foto voor een vergroting.

Graafmachines


PANORAMA MET OUDE GASKAMERS
Een combinatie van drie foto’s, gemaakt door de vroegere kampcommandant Kurt Franz. Links ziet u de oude gasjamers. Rechts de grote ruimte van de massagraven met grote hopen zand.
Klik op de foto voor een vergroting.


MASSAGRAF
In Treblinka werden, tijdens een proefverbranding, planken gevoegd bij de lichamen. Gewoonlijk werden de slachtoffers begraven in massagraven en later op roosters gecremeerd.

Foto: Bundesarchiv No. 183-F0918-0201-011


STANGL OP BEZOEK
Kampcommandant Franz Stangl bezoekt Kurt Franz, die hem later zou vervangen. De foto toont de ingang van de barak van de commandant, één van de twee SS barakken, of misschien de kappersbarak.


STANGL MAAKT EEN PRAATJE
Kampcommandant Franz Stangl (midden) maakt een praatje naast de SS barakken. Een klein stukje van de ingangspoort is links te zien. De lage hekken van berkenstammen, gebouwd door Joodse gevangenen, zijn typisch voor de verblijfsgebieden voor de SS en de Oekraïense bewakers. Een deel van deze hekjes is zichtbaar rechts onder.

Volgens een verklaring van Münzberger is de man die met zijn rug naar de camera staat, Willi Mätzig, terwijl de Wehrmacht officier een vriend is van Stangl, de jonge luitenant van een niet-Duitse eenheid in Kossow (zie ook verschillende verklaringen in Sereny's boek), met wie Stangl dikwijls een borrel dronk (zo ook op 2 augustus 1943). Münzberger scheen hieromtrent tamelijk zeker, hoewel hij (in een andere verklaring) beweerde dat Willi Mätzig in Treblinka nooit een vuurwapen droeg – terwijl toch eenvoudig te zien is dat de man links gewapend is, vermoedelijk met een revolver.
De foto werd waarschijnlijk gemaakt in 1943 omdat Stangl de officierspet met koord van de SS draagt. Tot eind 1942 droeg hij een politie-uniform (Schutzpolizei - Schupo).


BEWAKER PINNEMANN
Aktieve vrijetijdsbesteding. Wachmann Pinnemann, een Volksdeutscher, aan de leiding in een race om de omheining van het kamp. Anderen brachten hun vrije tijd door in de Biergarten of bezochten de "dierentuin" van het kamp.
Op de achtergrond zijn anti-tank obstakels te zien.

Klik op de foto voor een vergroting.


BIJEENKOMST IN HET HUIS VAN HENGST
Deze foto werd genomen in augustus 1942, toen Pötzinger op bezoek kwam bij de kok van Treblinka, August Hengst en zijn vrouw Augusta in Warschau.
Tijdens een verhoor na de oorlog vertelde Hengst over dit bezoek: hij mocht burgerkleren aan, en hij had een appartement in Warschau waar hij dikwijls bezoekers uit Treblinka ontving. Deze keer was Hengst druk bezig voedsel en andere goederen te verzamelen voor de staf van het kamp Treblinka. Van tijd tot tijd moest hij naar Treblinka. Op zekere dag verbood commandant Stangl het dragen van burgerkleding. Hoe dan ook, toen Pötzinger en Pinnemann deze dag op bezoek waren, kwam men op het idee naar een fotograaf te gaan die zijn studio in dezelfde straat had. Daar werd deze foto gemaakt. Na de oorlog nam de West-Duitse politie de foto in beslag, waarschijnlijk tijdens een huiszoeking bij Hengst in 1961.

Klik op de foto voor een vergroting.


SS-ERS TE PAARD BIJ TREBLINKA
De foto toont onbekende SS-ers tijdens het paardrijden, ergens in de omgeving van Treblinka.
Klik op de foto voor een vergroting.


DE DIERENTUIN
Naast de barakken van de Oekraïeners moesten de Joodse dwangarbeiders een dierentuin aanleggen. Daar brachten de vervolgers hun vrije tijd door op houten banken en aan houten tafels.
Op de achtergrond de barakken van de Oekraïeners.


DE STRAAT NAAR DE DIERENTUIN
Links de Oekraïense barakken, in het midden het terrein van de dierentuin, rechts de grote hoop aardappelen en mogelijk de barak van de Goldjuden. Op de voorgrond een gevangene bij de put. Vier gevangenen trekken een houten kar.


DE BAKKERIJ nr. 1
De nieuwe bakkerij, een bakstenen gebouw, werd gebouwd waar de straat naar de Dierentuin overging in de "Kurt Seidel Straat". Zij werd voor de ontmanteling van het kamp niet in gebruik genomen.


DE BAKKERIJ nr. 2
Ruïne van de nieuwe bakkerij. Foto gemaakt in 1944 door soldaten van het Rode Leger nadat zij het kampterrein hadden bezet.
Foto: Met dank aan Thomas Lofvenmark.


AMMUNITIE BUNKER
Deze opslagplaats van ammunitie lag tussen de twee SS-barakken in. Zij werd gebouwd tijdens de eerste fase van het kamp als een betonnen kubus. Voorjaar 1943 werd er een verdieping opgezet, die een watertank bevatte waaruit de douches van de SS staf van water werden voorzien. Tijdens de opstand brandden de SS-barakken af.
Deze foto werd gemaakt door Kurt Franz, na de opstand.


SCHOORSTEEN IN MALKINIA
De foto links werd gemaakt aan het begin van de herfst van 1942 door Kurt Franz. SS-er Erwin Lambert is aan het werk op de schoorsteen om die te slopen. De bakstenen werden gebruikt voor de bouw van de nieuwe gaskamers van Treblinka.
De foto rechts toont dezelfde plaats in de zomer van 2002. De bomen rondom de kerk zijn gegroeid, nieuwe huizen zijn gebouwd, maar de plaats waar de schoorsteen stond bleef leeg.
Klik op de foto voor een vergroting.


HET MONUMENT
Het omvangrijke monument staat vlakbij de plaats waar voorheen de "nieuwe gaskamers" stonden.
Eromheen staan duizenden symbolische grafstenen.

2002 Videoclip (3.2 MB)


DE GRAFSTENEN
17.000 symbolische grafstenen, namens de dorpen (sjtetls), steden en landen van herkomst van de slachtoffers van Treblinka.
Afhankelijk van het aantal slachtoffers verschillen de stenen in omvang en gewicht.
Klik op de foto voor een vergroting.


EEN GROEP JODEN BEZOEKT DE GEDENKPLAATS
Op de achtergrond het grote monument. Op de voorgrond wordt het voormalige laadperron uitgebeeld door symbolische dwarsliggers en een betonnen muur. De camera is gericht in oostelijke richting.


HET PERRON
Uit de achtergrond kwamen de treinen het kamp binnen. Het originele perron lag iets meer naar links. Waar men het kamp binnenging, is aangegeven door grote stenen (links).
Kijkrichting: naar het noorden.


© ARC 2006