ARC Main Page Treblinka Kampgeschiedenis Treblinka Foto's

De dierentuin in Treblinka

Laatste Update 6 augustus 2006

Begin 1943 gaf de kampcommandant opdracht om naast de barakken van de Oekraïeners een dierentuin aan te leggen. Hier konden de SS-ers van hun bloedige werk bijkomen.
Het hoofdgebouw was een houten hok voor vossen, afgedekt met berkentakken. Een afzetting van gas zorgde ervoor dat de dieren niet weg konden lopen. Bovenop de dierentuin was een duiventil gebouwd. Banken, stoelen en tafels van berkenhout werden geplaatst in het midden van het dierentuin-terrein. Om dit terrein heen was een laag berkenhouten hekwerk aangebracht. De surrealistische locatie werd gecompleteerd door bloemen.

PANORAMA VAN DE DIERENTUIN
Het dierenverblijf stond tussen naaldbomen en berken. Op de voorgrond de "Zoo Straat" die liep van de "Kurt Seidel Straße" in oostelijke richting naar de keuken van de Oekraïeners, de moestuin en de vuilnisbelt.
Klik op de foto voor een vergroting.


DE DIERENTUIN nr. 1
Achter de dierentuin het ontspanningsgebied voor SS-ers. Links en door het dierenverblijf heen zijn barakken van de Oekraïeners deels zichtbaar. Duiventil bovenop het dak, dat bedekt is met asfaltpapier. Aan de linkerkant van het gebouw is de deur te zien die naar de vossenburcht voert.
Klik op de foto voor een vergroting.


DE DIERENTUIN nr. 2
Op de achtergrond drie Oekraïense barakken en de banken, stoelen en tafels in de ontspanningszone. Een ronde bank is rondom een denneboom gebouwd. Er staat een ladder tegen het dak, om de duiven te kunnen voederen.
Klik op de foto voor een vergroting.


BARRY BIJ HET DIERENVERBLIJF
Barry, de Sint Bernard hond van Kurt Franz, loopt wat rond in de dierentuin. Rechts de vossenburcht, daarachter een ander hok voor in het bos gevangen dieren.
Op de achtergrond, naar het oosten, is de afgedekte berg aardappelen te zien en een deel van het hekwerk om de dierentuin.
Klik op de foto voor een vergroting.


EEN VOS IN TREBLINKA
Een van de ongeveer 4 vossen die waren gevangen in de bossen in de omgeving. Hoogstwaarschijnlijk is de witte muurverf aangebracht door een Joodse gevangene, een vakman.
Klik op de foto voor een vergroting.


VOSSEN IN TREBLINKA
Kampcommandant Kurt Franz heeft zeker vijf foto’s gemaakt van zijn vossen.
Klik op de foto voor een vergroting.


© ARC 2006